Fogpótlás: Koronák, hidak

Mikor van rájuk szükség?

A koronákat és hidakat fogvesztést követően kialakult foghiányok pótlására használjuk. A hiányzó fogak pótlása azért elengedhetetlen, mert hiányuk rágóképességi, beszéd -és hangképzési zavart okozhatnak, illetve a páciens arckaraktere is megváltozhat. A fogpótlásnak két fajtája létezik: a rögzített fogpótlás, vagy a kivehető fogpótlás.

Rögzített fogpótlás

Koronával egy fog ideálisan helyreállítható, ha eltört, vagy nagyfelszínű tömés van benne, vagy ha olyan mértékű a szuvasodás, hogy a foganyag jelentős része károsodott. A korona olyan fogpótlás, amely beborítja a fog látható részének felszínét, a koronacsonkot. Ezáltal védelmet nyújt, és megerősíti a fogat, amellett hogy tökéletes esztétikai megjelenést biztosít. Az elkészült koronát cementtel rögzítik az előkészített csonkra, ezáltal lesz fix.

Híd fogpótlást használunk azokban az esetekben, amikor több egymás melletti foghiány lép fel a páciensnél. A híd, a foghiányt határoló fogakon rögzül. Létezik implantátumra rögzített híd is, ami egyszerűbb megoldást nyújt, hiszen nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni, mert az implantátum adja az alátámasztást.

Koronák és hidak fajtái anyaguk szerint


Fémkerámia korona és híd: Nikkelmentes fémvázra (speciális fogászati ötvözet) égetett porcelánleplezéssel készül. A porcelán időtálló, nem színeződik el. Őrlő fogak esetében ajánlott, mert a rágóerőt optimálisan osztja el.

Cirkon (cirkónium-oxid) korona és híd: A legmodernebb porcelán –és cirkonkoronák tartoznak ide. Ezek olyan fémmentes koronák, melyeknél a fémvázat egy azzal szinte teljesen megegyező szilárdságú, fehér cirkóniumváz helyettesít. Esztétikailag szebb eredményt nyújtanak a fémvázas megoldásoknál, mivel a fehér váznak köszönhetően a fényáteresztő képességük a természetes fogakkal megegyező.
Cirkon-kerámia fogpótlások előnyei:
  • fémmentes
  • pontos illeszkedést biztosít (CAD/CAM gyártási technológiának köszönhetően)
  • nem válthat ki allergiás reakciót
  • biokompatibilis anyagból készül
  • használatával hosszútávon is megbízható, erős fogpótlások készíthetőek

Kérjen konzultációra időpontot még ma!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
KAPCSOLAT